İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Müsilaj Marmara’da yeniden görülüyor

Bakan Kurum, Marmara’nın yüzeyinde de dibinde de müsilaj olmadığını savunsa da Maltepe açıklarında yeniden müsilaj görüldü. Dr. Kubilay Kaptan, denizin dipten dibe çürümeye devam ettiğini söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara’nın dibinde de yüzeyinde de şu an için müsilaj olmadığını savunsa da Marmara Denizi’ni geçen sene esir alan müsilaj, İstanbul’da kendini yeniden gösterdi. Maltepe sahili açıklarında görülen müsilaj, sıcaklıkların artışa geçtiği bu günlerde, akıllarda ‘Müsilaj bu sene de görülecek mi?’ sorusunu getirdi.

Marmara Denizi’nin sadece yüzeyinin temizlendiğini söyleyen Akademisyen ve Yazar Dr. Kubilay Kaptan, “Sadece üstteki makyaj temizlendi. Doğal olarak hiçbir şey yokmuş gibi düşündürdüler ama deniz dipten dibe çürümeye devam ediyor. Havalar ısınınca müsilaj yine görünmeye başlandı. Bu daha tehlikeli ve korktuğumuz bir şeyi gösteriyor. Marmara’nın tükenme ve ölme hızı yukarıya doğru artarak devam ediyor. Artık Marmara Denizi’ni kurtarmak için bir an önce radikal tedbirlerin alınması lazım ama ben bu tedbirlerin alınabileceğini beklemiyorum” dedi.

“SANAYİ ATIKLARI ARITILMADAN DENİZE VERİLDİ”

Marmara’nın etrafındaki yoğun yapılaşmanın ’60’lardan bugüne kadar hız kesmeden devam ettiğini söyleyen Kaptan, “Yoğun yapılaşmadan dolaylı atık sular ve kanalizasyon borularının bir kısmı zaten Marmara’ya akıyordu. Aynı zamanda ’80’den ve 2000’lerden sonra anormal şekilde yoğunlaşan sanayi de Marmara Denizi’nin kıyısına yapılmaya başlandı. Yapılmaması gerekiyordu. Niye yapıldı? Oradaki işveren ve işletmeler denizi kullansın diye. Fakat bunun çok ciddi bir etkisi oldu. Zehirli ara maddeleri kullandıkları için onlardan arta kalan maddeler Marmara Denizi’ne direk verilmeye başlandı. Bunlar son derece detaylı bir şekilde biyolojik arıtma ile arıtılması gerekirken basit arıtmalarla hiçbir şekilde düzgün arıtılmadan Marmara Denizi’ne bırakıldı” dedi.

“HAFRİYAT MARMARA DENİZİNE BOŞALTILDI”

Bunların yetmediğini İstanbul ve çevresinin hafriyatının Marmara Denizi’ne boşaltıldığını aktaran Kaptan, “Boşaltılan yere gitmek istemeyen kamyonlar veya işletmeler kolay yolunu bulup bir kilometre açılıp Marmara Denizi’ne boşaltılar. Bu aynı zamanda Kaz Dağlarında maden aramaları, Marmara Adası’ndaki maden aramaları ve bunun gibi maden aramalarından çıkan toprakların da Marmara Denizi’ne boşaltılmasına yol açtı” diye konuştu.

Kaynak: Eylem NAZLIER, Evrensel