31 Ekim’de başlayan ve Kaş Kaymakamlığı işbirliği ile hayata geçirilen “Akdeniz’de başka Kaş yok!” Deniz Şenliği dün, 8 Kasım’da gerçekleştirilen envanter çalışmasıyla sona erdi.
Şenlik kapsamında 32 gönüllü öğrenci Temel Denizciliğe Giriş Eğitimi alırken, 16 lise öğrencisi de CMAS* dalış eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifikalı birer dalıcı oldular.
GTÜ Sualtı Topluluğu mensubu 8 dalgıç Şenlik çalışmalarına İzmit’ten katılarak destek verdi. Sualtı ekiplerinde yer alarak 5 güne yayılan toplam 9 dalış gerçekleştirerek Kaş Limanı’nda sualtı temizliğine katıldılar.
4 Kasım Cuma günü 7. Konuşan Balık Deniz ve Çocuk Şenliği Kaş merkezi ve çevresinde mevcut 15 okul ve 500’ü aşkın öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Slogan, resim ve kısa öykü yarışmalarının yanı sıra öğrencilerin performanslarıyla da yer aldığı şenliğin sonunda düzenlenen tören ile dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ayrıca dalış eğitimlerini başarıyla tamamlayan lise öğrencileri de geçici belgeleri Kaş Kaymakam’ı sayın Bilgihan Bayar tarafından verildi.
31 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında iki farklı fotoğraf sergisi programda yerini aldı. Kaş etkinliklerinden derlenen 20 fotoğraftan oluşan “Dışarıdan Bakınca Göremedikleriniz” adlı STH Açık Hava Sergisi ve sevgili Murat Draman’a ait “Kaş’a gelen Kızıldeniz” sualtı fotoğraf sergisi hafta boyunca Kaş halkına sunuldu. Gerek sergiyi gezen, gerek şenliğe katılanlar Kaş için hazırlanmış kısa anket ile de çalışmalara katkıda bulundular.
Kaş Limanı’nda gerçekleştirilen sualtı temizlik çalışmalarının planlanandan uzun sürmesi nedeniyle Limanağzı ve Çapa Banko mevkilerinde planlanan temizlik dalışları ileri bir tarihe ertelendi.
Kaş Limanı’nda gerçekleştirilen sualtı temizlik çalışmaları kapsamında 2118 parça katı atık çıkartılarak kayıt altına alındı. Liman sahasında toplanan atıklar bir sunum oluşturmak üzere üç sanatçı, Tarık Salman, Egemen Aykın ve Meral Seren‘e teslim edildi.
Projenin hazırlık aşamalarından itibaren Kaş Kaymakamlığı ve bizzat Kaş Kaymakamı sayın Bilgihan Bayar şenlik için her konuda destek olarak hayata geçirilmesinde öncülük ettiler. Çok çeşitli kurumlar tarafından desteklenen şenlik çok sayıda sponsorun da desteğini aldı.
Özellikle Konuşan Balık kapsamında çocuklara dağıtılacak hediye ve ödüller konusunda kollektif çalışmanın en güzel örneklerinden biri hayata geçirildi. İstanbul, İzmir, İzmit, Eskişehir, Marmaris ve Kaş’ta gönüllüler şenliğe katılacak çocuklara dağıtılmak üzere 500 adet ceviz düğümünden anahtarlığın yapımını üstlendiler.
KÜDAK (Küçükçekmece Doğa Aktiviteleri Kulübü) üyeleri ödül olarak verilecek iki bisikletten birisini temin ederek Kaş’a gönderdiler.
Kaş’ta faaliyet gösteren dört esnaf odası Kaş dışından gelen konukların ve çalışmalara katılan gönüllülerin öğle yemeklerini üstlenirken, Kaş Belediyesi de konuklara konaklama imkanı sağladı.
Kaş Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı mensupları çalışmalar boyunca güvenlik desteği vermelerinin yanı sıra Temel Denizcilik Eğitimlerine de katılarak çocuklara çeşitli düğümler öğrettiler. Şenlik günü gönüllü öğrencilere kapılarını açarak onlara botlarını gezdirip, sunum yaptılar.
Kaş’ta faaliyet gösteren dalış merkezleri de 5 gün boyunca süren sualtı temizlik çalışmalarında dalıcılara ekipman desteği vererek katkıda bulundular.
Kaş Devlet Hastanesi dalış eğitimi alan liseli öğrencileri eğitim öncesi sağlık kontrolünden geçirerek şenliğe destek verdi.
Yorucu ama bir o kadar da verimli olduğunu düşündüğümüz “Akdeniz’de başka Kaş yok!” Deniz Şenliği‘nin sonunda önümüzdeki yıl şenliği uluslararası kimliğe büründürmek üzere yakın zamanda çalışmalara başlanmasına karar verildi.